Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko posílá na Ukrajinu žoldáky naverbované v Moldavsku

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Kišiněv - Pět ruských diplomatů, které Moldavsko na konci května vyhostilo, verbovalo žoldáky bojující na straně proruských separatistů na východoukrajinském Donbasu.

S odvoláním na moldavské vládní a diplomatické zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Ruské ministerstvo zahraničí obvinění označilo za plané pomluvy.

Moldavsko ruské diplomaty vyhostilo kvůli napojení na ruskou vojenskou rozvědku, uvedl Reuters. Zdroje z moldavských informačních orgánů tvrdí, že diplomaté verbovali žoldáky z moldavského autonomního regionu Gagauzsko. V oblasti žijí především Rusku naklonění obyvatelé turkického původu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin tato obvinění odmítl. "Jsou to plané pomluvy, které nejsou podloženy žádnými fakty. Někdo se záměrně snaží rozpoutat vlnu propagandy," řekl. Ruské ministerstvo obrany obvinění odmítlo komentovat.

Témata:  Rusko Ruská armáda Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy