Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před ruským parlamentem se demonstrovalo kvůli bourání "chruščovek"

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská policie dnes zadržela několik demonstrantů u budovy parlamentu v Moskvě, kde protestovali proti plánu strhnout obytné domy z éry sovětského vůdce Nikity Chruščova.

"Hanba!" skandoval hlouček demonstrantů, zatímco policisté odváděli jednotlivé aktivisty do vozidel pro zadržené. Mezi zatčenými je předák moskevské organizace neparlamentní opoziční strany Jabloko Sergej Mitrochin. "Zadrželi mě a spolu se mnou ještě dalších deset lidí," řekl agentuře Interfax.

Úřady hovoří o renovaci bytového fondu, kritici ale mají podezření, že hlavní je zájem developerů. V chruščovkách v Moskvě bydlí asi 1,6 milionu lidí, kteří by se museli přestěhovat ze čtvrtí se vzrostlou zelení na nevábnou periferii.

Kvůli záměru strhnout bytové domy v posledních týdnech protestovaly tisíce lidí. V polovině května dokonce proti zboření "chruščovek" protestovalo najednou přes 10.000 Moskvanů. Kolem projektu, který prosazuje moskevský starosta Sergej Sobjanin, je řada nevyjasněných právních a finančních otázek. Radnice trvá na tom, že budovy jsou příliš zchátralé a zastaralé, zatímco mnoho obyvatel a aktivistů považuje plán za lest, která má uvolnit lukrativní parcely.

Ruský prezident Vladimir Putin sice s plány souhlasí, ale sociální neklid v Moskvě mu příjemný není. V příštím roce se uskuteční jak volby moskevského starosty, tak ruského prezidenta.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku Moskva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.