Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sochu Malé mořské víly v Kodani opět poničil vandal, polil ji modrobílou barvou

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň - Vandal v noci na dnešek polil sochu Malé mořské víly v dánské metropoli modrobílou barvou. Symbol Kodaně je častým terčem útoků, víla už na sobě v minulosti měla i burku.

Stalo se tak nedlouho poté, co ochránci přírody potřísnili sochu červenou barvou a zanechali na chodníku před ní nápis, v němž Dánsko vyzývají, aby chránilo velryby u pobřeží Faerských ostrovů. Červená malba byla ze sochy odstraněna 30. května.

Nyní byla polovina sochy znovu polita barvou, tentokrát modrobílou. Na chodníku před sochou je nápis: "Befri Abdulle" (který vyzývá k osvobození kohosi s křestním jménem či příjmením Abdulle), dodala policie.

Podle dánského listu Ekstra Bladet policie pátrá po štíhlé světlovlasé ženě vysoké asi 170 centimetrů. Nanášet barvu ji údajně viděl člověk, který před pátou hodinou ranní venčil na místě psa.

Bronzovou sochu dívky v životní velikosti (160 centimetrů) počátkem 20. století vytvořil dánský sochař Edvard Eriksen na počest hrdinky jedné z pohádek Hanse Christiana Andersena.

Socha byla mnohokrát poškozena, svržena, zbavena hlavy a ruky. Rovněž byla zahalena do muslimské burky na protest proti žádosti Turecka o členství v Evropské unii či postříkána červenou a zelenou barvou.

Témata:  Dánsko vandalství

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy