Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijská armáda uprostřed Sahary zachránila téměř 100 migrantů

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Niamey - Pašeráci opustili na Sahaře velkou skupinu uprchlíků. Běžence na pokraji sil se podařilo zachránit, nyní jsou v péči Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) ve městě Dirkou v severním Nigeru.

S odkazem na místní tisk o tom dnes informovala BBC. Místní listy uvedly, že 92 migrantů zachránila nigerská armáda.

"Pašeráci lidí migrantům oznámí, že pokud jsou bez peněz, nemohou pokračovat. Běženci jsou proto velmi zranitelní. Pokud uprchlíci nemají peníze, nebo se převáděči snaží uniknout kontrole, migranty opustí," řekl šéf mise IOM v Nigeru Giuseppe Loprete. 92 nalezených přežilo, protože poblíž místa, kde byli opuštěni, byla studna.

Loni v červnu úřady objevily v Saharské poušti u hranice s Alžírskem těla 34 migrantů, včetně 20 dětí. Podle všeho je opustili pašeráci lidí, kteří jim slíbili bezpečný přechod přes hranice, a migranti pak zemřeli žízní.

Témata:  uprchlíci Niger poušť

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy