Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo v Londýně: Lidé házeli děti z oken, popisují nejhorší tragédii v životě

požár
požár
Foto: Pixabay

Londýn – Zoufalé volání o pomoc, lidé snažící se utéct z hořící budovy na improvizovaných lanech z prostěradel. I tak podle očitých svědků vypadala situace v londýnské čtvrti White City, kde už od noci hoří výškový bytový dům.

Server Daily Mail přináší očitá svědectví o požáru 27patrové budovy, kterou zcela pohltily plameny. Informuje například o ženě, která se pokoušela i se svými šesti dětmi před živlem utéct z 21. patra. Když se ale dostala ven, zjistila, že dvě děti chybí - doteď není jasné, co se s nimi stalo.

„Moje máma mi volala, že venku hoří. V době, kdy jsem se tam dostala, byla celá pravá strana budovy v ohni,“ popisovala pro BBC Londýňanka Tamara. „Slyšeli jsme lidi, jak křičí: Pomozte mi. Lidé prostě házeli své děti ven a prosili kolemjdoucí: Zachraňte mé děti. Policie ani záchranáři nemohli nic dělat, takže prostě lidem říkali, aby zůstali na místě, že pro ně přijdou a dostanou je ven. Ale šlo to hodně rychle a už se nemohli vrátit, aby jim pomohli.“

Jamie Martin vylezl oknem, aby unikl peklu. „Kousky budovy padaly, horký kus kovu opařil mou holeň. Křičel jsem na lidi: Vypadněte ven. A oni křičeli zpátky: Nemůžeme, chodby jsou plné kouře,“ popsal pro BBC jeden z obyvatel domu.

„Probudil jsem se asi v půl druhé a viděl jsem, jak Grenfell Tower hoří, bylo to jako ohnivé inferno. Plameny šlehaly ze všech oken, skla praskala a explodovala, věci létaly ven. Lidé křičeli a vyskakovali, z oken spouštěli lana vyrobená z prostěradel, snažili se sešplhat dolů. Bylo to naprosto děsivé,“ popisuje pro BBC Paul Littlejohn, který žije v blízkosti hořícího domu.

Herec a spisovatel Tim Downie, který žije asi 600 metrů od hořícího domu v Latimer Road, řekl Press Association, že se obává, že se budova může zhroutit. „Je to děs. Celý objekt je v plamenech. Je pryč. Je jen otázkou času, kdy se tato stavba zhroutí. Je to nejděsivější věc, jakou jsem kdy viděl. Jen doufám, že se všichni dostali ven,“ uvedl.

Témata:  Londýn požár výškové budovy v Londýně požáry

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy