Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS tvrdí, že ovládl jeskynní úkryt Usámy bin Ládina. Taliban to odmítá

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Kábul - Islámský stát (IS) tvrdí, že se jeho bojovníci zmocnili afghánského jeskynního komplexu Tora Bora, který v minulosti využíval jako úkryt šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin. Mluvčí konkurenčního Talibanu Zabiulláh Mudžáhid ale tvrzení IS odmítl.

Afghánští představitelé již dříve uvedli, že v úterý začal boj mezi Islámským státem a Talibanem o vládu nad komplexem Tora Bora, převzetí komplexu Islámským státem ale nemohli potvrdit.

Islámský stát zveřejnil zvukovou nahrávku, v níž oznamuje, že černá vlajka IS zavlála nad komplexem Tora Bora. Vzkaz Islámského státu byl zveřejněn ve středu večer v paštštině rozhlasovou stanicí radikálů Hlas chalífátu.

Mluvčí Talibanu naopak prohlásil, že Taliban vytlačil Islámský stát z některých oblastí, které bojovníci IS předtím zabrali. Mudžáhid prohlásil, že v bitvě padlo více než 30 bojovníků IS: Dodal také, že středeční americký nálet na pozice Talibanu si vyžádal 11 obětí a pomohl Islámskému státu.

Jeskynní komplex Tora Bora se nachází v provincii Nangarhár ve východním Afghánistánu, nedaleko hranic s Pákistánem. Po svržení Talibanu v roce 2001 byly jeskyně využívány sítí Al-Káida, jejíž členové bojovali proti afghánské armádě a koaličním zahraničním vojákům, a jistou dobu se zde skrýval také Usáma bin Ládin. Toho pak v roce 2011 zabilo v jeho novém úkrytu v Pákistánu americké komando.

Tora Bora byla v době pronásledování bin Ládina v západních médiích popisována jako jeskynní pevnost, která pojme 2000 mužů, s nemocnicí, hydroelektrárnou, kancelářemi, hotelem, silnicemi dostatečně širokými pro tank, sofistikovaným tunelem a ventilačními systémy.

List The New York Times tenkrát napsal, že výstavbu financovala CIA, aby v 80. letech mudžáhidům poskytla podporu v boji proti Sovětům.

Témata:  Islámský stát Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy