Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin udeřil: NATO by se už nemělo rozšiřovat, na každý váš krok obratem odpovíme

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Americký režisér Oliver Stone natočil velmi kontroverzní a obsáhlý rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin podle ruských médií při tvorbě pořadu besedoval s americkým režisérem dlouho, sešli se prý desetkrát. Naposledy to bylo letos v únoru a „žádné téma nebylo tabu". Šéf Kremlu mluvil mimo jiné o Severoatlantické alianci.

Putin v rozhovoru mluvil o tom, že Rusko poskytne vhodnou odpověď na akce NATO v zájmu zachování strategické rovnováhy. „Existují tu pro nás, pro Rusko, dvě hrozby. První z nich je nasazení antiraket v bezprostřední blízkosti našich hranic ve východoevropských zemích. Druhá hrozba je, že by tyto antiraketové odpalovací rampy mohly být přeměněny na odpalovací rampy pro útočné rakety - ve východní Evropě i na moři, když budou instalovány na lodích hlídkujících ve Středomoří nebo v severních mořích,“ řekl Putin Stoneovi v druhé epizodě dokumentárního seriálu vysílaného televizní stanicí Showtime v úterý večer.

Rusko je podle Putina téměř obklopeno systémy protiraketové obrany. „To je další velká, do očí bijící strategická chyba našeho partnera, protože Rusko poskytne vhodnou odpověď na všechny tyto akce, což nebude znamenat nic jiného než další etapu závodů ve zbrojení. Naše odpověď bude mnohem levnější. Naše zařízení mohou být horší, ale budou efektivní. Budeme zachovávat tuto takzvanou strategickou rovnováhu,“ hrozí Putin.

„Spojené státy jednostranně odstoupily od smlouvy o antibalistických střelách. Celou tu dobu nám říkali, že tento krok není o nás. ‚Nic vám hrozí,‘ tvrdily USA s tím, že tento krok byl údajně zaměřen proti Íránu. Ale nyní nejsou s Íránem žádné problémy, byla s ním podepsána [jaderná] dohoda. Írán opustil všechny jaderné programy zaměřené na vývoj vojenských zbraní. Spojené státy se s ním dohodly a podepsaly příslušný dokument. Nicméně v programu protiraketové obrany v Evropě pokračují dále. Proti komu je namířena? Je zřejmé, že nás nutí na situaci nějak reagovat,“ uvedl Putin.

Prezident dodal, že v souvislosti s kolapsem Sovětského svazu a rozhodnutím Íránu zanechat svého vojenského jaderného programu neexistuje žádný důvod, aby NATO přijímalo nové členy a nasazovalo systémy protiraketové obrany v Evropě. K otázce rozšíření NATO pak ruský vůdce dodal, že země by se měly lépe zaměřit na dosažení dohody o bezpečnosti a vzájemné pomoci v případě, že cítí nějakou hrozbu.

Témata:  Vladimír Putin Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy