Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin při debatě provokoval USA: Rusko je připraveno udělit azyl exšéfovi FBI Comeymu

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že Moskva nepovažuje Spojené státy za nepřítele a přeje si normalizaci vztahů, což ale nezávisí pouze na Rusku. V USA se prý projevuje rusofobie a v amerických médiích hysterie. Zažertoval také, že Rusko je připraveno udělit politický azyl bývalému řediteli FBI Jamesi Comeymu.

"Víme, že ve Spojených státech máme velice mnoho přátel (...) Ujišťuji vás, že i v Rusku je hodně lidí, kteří si velice váží úspěchů amerického lidu a doufají, že naše vztahy nakonec dospějí k normálnímu stavu," řekl Putin v odpovědi na dotaz svého fanouška z amerického státu Arizona.

"Nezávisí to (zlepšení vztahů) pouze na nás. Vidíme, co se děje ve Spojených státech. Je to jasný příznak vyostření vnitropolitického boje. S tím nemůžeme nic dělat," dodal.

Putin uvedl, že nezná podrobnosti konfliktu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a odvolaným ředitelem FBI, nicméně si zapamatoval, že Comey je přesvědčen o vměšování Ruska do amerických voleb, ačkoliv o tom nepředložil žádné důkazy.

Putin považuje za podivné, že odvolaný šéf FBI se tak málo odlišuje od zběhlého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. "Pokud Comey bude pronásledován, Rusko mu poskytne azyl stejně jako Snowdenovi," konstatoval Putin.

Poznamenal také, že sami Američané si prosazují své zájmy všude ve světě, a to i ovlivňováním myšlení lidí, čemuž jiné země nekladou odpor, protože se nechtějí s USA rozhádat.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko James Comey

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy