Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o hospodářském partnerství mezi Japonskem a EU se blíží

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Evropská unie je připravena zrušit cla na dovoz většiny automobilových komponentů z Japonska. Tokio by na oplátku mělo snížit nebo zrušit cla na dovoz zemědělských produktů, jako je vepřové maso, sýr a víno.

Obě strany o těchto záležitostech nyní jednají v Tokiu s cílem uzavřít Smlouvu o hospodářském partnerství (EPA) do začátku července.

Podpis smlouvy EPA, která se týká zhruba deseti procent japonského zahraničního obchodu, patří ke klíčovým cílům programu stimulace ekonomiky japonského premiéra Šinza Abeho. Opozice v Japonsku je ovšem proti otevření trhu zahraniční konkurenci. 

EU nyní uplatňuje cla ve výši tří až čtyř procent na dovoz automobilových komponentů a deset procent na dovoz automobilů z Japonska. Podle informací listu Nikkei je unie připravena zrušit dovozní cla na více než 90 procent autodílů, jakmile dohoda vejde v platnost.

Jednání však vázne na termínu odstranění cel, zatímco EU trvá na tom, že na postupné zrušení tarifů potřebuje deset let, Japonsko prosazuje sedm.

Témata:  Japonsko EU ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy