reklama

Vegetariáni a vegani si už klasický sýr nebo máslo či mléko nekoupí. Evropský soudní dvůr totiž podle agentury AFP rozhodl, že produkty založené na čistě rostlinné bázi nesmí nadále nést označení používané pro tyto výrobky.

Za rozsudkem stojí žaloba německého Svazu sociální hospodářské soutěže proti společnosti Tofutown. Ta na trhu nabízela produkty, které byly označovány jako veganské nebo vegetariánské s příslušným označením výrobku, tedy například veganský sýr.

Podle soudu ale veganský sýr, ani mléko, smetana, jogurt, máslo nebo šlehačka nejsou tím, za co se vydávají, a proto se musí přejmenovat. Soud argumentuje tím, že jde o matení spotřebitele, protože máslo ve skutečnosti není z tofu a sýr není rostlinného původu, jak některé výrobky uvádí.

Obdobný problém se v rámci unie řešil už v roce 2014, kdy dal Soudní dvůr EU za pravdu názoru Evropské komise, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a tudíž jej nelze pod tímto názvem prodávat.

V roce 2014 proto došlo ke změně názvu a pomazánkové máslo se přejmenovalo na tradiční pomazánkové. Ačkoli se Česká republika pokoušela vyjednat výjimku, shledal Evropský soudní dvůr označení Pomazánkové máslo jako neoprávněné.

Zatímco podle dříve platných českých předpisů se jako "máslo" smí označovat produkty s minimálně 31 procenty mléčného tuku, Evropská komise trvá na minimálním obsahu 80 procent.