Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině zatkli muže, střídavě válčil na obou strany konfliktu

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - V Donbasu byl zadržen muž (48), u kterého ukrajinská policie našla průkazku příslušnosti k jednotkám proruských separatistů. Dotyčný ovšem válčil na obou stranách konfliktu, prokázalo další vyšetřování.

"Za dva poslední roky stihl dvakrát bojovat jak za Ukrajinu, tak za okupanty. Je to první případ takové vojenské kariéry, o kterém vím," uvedl oblastní policejní náčelník Vjačeslav Abroskin. "Ten člověk ztratil ponětí, kdo jsou naši a kdo cizí. Kolik lidí zabil, to se ještě zjišťuje," dodal.

Dotyčný muž od srpna 2015 do srpna 2016 sloužil v ukrajinské armádě, než utrpěl zranění v boji. Po vyléčení si našel práci "na okupovaných územích jako střelec z granátometu".

V únoru se vrátil domů, aby se hned přihlásil na vojenské správě a další dva měsíce zase v ukrajinské jednotce válčil po dva měsíce proti separatistům. Jakmile byl však dubnu demobilizován, vydal se zase do hlavní bašty separatistů v Doněcku.

Konflikt v Donbasu si od dubna 2014 vyžádal na 10 tisíc mrtvých. Ukrajinské ministerstvo obrany dnes vyčíslilo, že od "začátku ruské agrese proti Ukrajině bylo zabito 2696 ukrajinských vojáků a dalších 9903 utrpělo zranění".

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy