reklama

Půlhodinové audience se zúčastnily i prezidentova choť Ivana a dcera Kateřina. Ta v Británii studuje a je tak "symbolem britsko-české spolupráce", poznamenal před novináři Zeman.

Britské královně prý nabídl "stručné expozé o historii česko-britských vztahů" od středověku do současnosti, vynechal prý jen Mnichovskou dohodu. "A po tomto expozé jsem požádal britskou královnu o podporu při tom, aby čeští občané nebyli diskriminováni ve srovnání s minulým stavem," řekl.

"Ať je tomu jakkoliv, každý politik musí vyjádřit především zájem o to, aby naši občané zde mohli jak pracovat, tak studovat, a nebyli diskriminováni proti situaci, kdy Británie ještě byla členem Evropské unie," uvedl Zeman.

Zastávat se ale podle svých nehodlá těch, kdo v Británii pobírají sociální dávky. "Jde mi o lidi, kteří tu pracují nebo studují," řekl.

Británie z EU vystoupí na jaře 2019. Rozhovory o podobě brexitu začínají v Bruselu v pondělí, skoro rok poté, co o odchodu z unie Britové rozhodli v referendu. Pro unijního vyjednavače Michela Barniera je zachování stávajících práv občanů zemí EU v Británii základní prioritou.

Při dnešním setkání s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem chce Zeman připomenout "jeden velmi nepříjemný incident", kdy britský soud nedávno osvobodil útočníka, který usmrtil českého občana. "V Praze by se přeci jenom asi nestalo, aby - když někoho zabijete na ulici - ty, kdo zabili, osvobodili. Česká justice si zasluhuje nejhlubší kritiku, ale takhle hluboko ještě neklesla," prohlásil český prezident.

Johnsona prý před britskou královnou označil za možného dalšího britského ministerského předsedu.