Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelidské a protiústavní zacházení? Uprchlíci dostanou milionové odškodné

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sydney – Australská vláda musí zaplatit vysoké odškodné žadatelům o azyl kvůli duševním i psychickým šrámům, které utrpěli v zadržovacím středisku na ostrově Manus. Podle serveru The Guardian si současní i bývalí "obyvatelé" zařízení - celkem 1905 mužů - rozdělí asi 70 milionů australských dolarů.

Necelé dvě tisícovky žadatelů o azyl, které strávily více než dva roky detenci v zařízení na Papui-Nové Guineji, dostanou odškodné ve výši 70 milionů australských dolarů, tedy asi 1,17 miliardy korun. Peníze jim má zaplatit nejen australská vláda, ale také společnosti, které měly na starost provoz tábora. 

Podle důkazů předložených u soudu tito migranti uvnitř centra čelili systematickému sexuálními a fyzickému týrání a nedostatečné lékařské péči. To vše vedlo k celé řadě zranění a v některých případech dokonce ke smrti. Záchytné středisko bylo provozováno „nezákonně a protiústavně“, rozhodl v dubnu 2016 nejvyšší soud. I přesto doteď v zařízení žije asi 900 mužů. Úplně uzavřeno by mělo být letos v říjnu.

Odškodné bude rozděleno mezi propuštěné i stále zadržované muže a jeho výše se bude odvíjet od doby strávené v záchytném centru a zranění či dalších zdravotních problémech, s nimiž se zadržení potýkali. Australská vláda také pokryje soudní náklady. Cílem odškodného je podle australské vlády mimo jiné šetřit peníze daňových poplatníků, jelikož je možné, že by se jinak náklady soudního sporu vyšplhaly výše.

Jak ale píše The Guardian, z uzavřené dohody také vyplývá, že australská vláda popírá jakoukoliv odpovědnost za týrání a falešné uvěznění lidí na ostrově Manus.

Jedním z mužů, kteří byli v zařízení drženi, je i pětatřicetiletý irácký křesťan Majid Kamasaee, který uprchl z vlasti, aby se vyhnul náboženskému pronásledování. „Tento případ není jen o mně, je asi o každém, kdo byl uvězněn na ostrove Manus,“ říká Kamasaee. „Přišel jsem do Austrálie, hledal jsem klid, ale byl jsem poslán na Manus, což bylo peklo. Strávil jsem v bolestech každou minutu každý den a plakal jsem každou noc.“

Kamasee tvrdí, že v detenčním centru s ním s ním zacházeli krutě a ponižujícím způsobem. „Je smutné, že mnozí z mých přátel jsou tam pořád. Naše hlasy nebyly nikdy vyslyšeny, ale dnes jsme konečně slyšet. Doufám, že utrpení každého člověka bude u konce tak rychle, jak je to možné,“ dodal.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k australským břehům, zadržuje a posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Tito lidé pak nikdy nemohou v Austrálii získat azyl. Rozhodnutí o odškodném nicméně podle Reuters představuje důležitý vývoj v boji o ukončení této politiky.

Témata:  Austrálie uprchlíci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy