Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie na Ukrajině zatkla muže, který se měl podílet na vraždě kritika Kremlu

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Kyjev - Agentura Unian s odvoláním na oznámení kyjevské prokuratury informuje, že ukrajinská policie zadržela muže podezřelého z účasti na vraždě bývalého ruského poslance a hlasitého kritika Kremlu Denise Voroněnkova. Ten byl zastřelen v březnu v Kyjevě.

Podle agentury zadrženým je aktivista domobrany ve městě Pavlohrad Jaroslav Tarasenko, prokuratura totožnost zadrženého nepotvrdila.

Střelce, který na Voroněnkova zaútočil, úřady identifikovaly jako ukrajinského občana Pavla Paršova. Ten v minulosti sloužil i v ukrajinské národní gardě spadající pod ministerstvo vnitra. Paršov v kyjevské nemocnici podlehl střelným zraněním, která mu způsobil tělesný strážce bývalého poslance. Ukrajina atentátníka označila za ruského agenta, to však Moskva odmítla.

Zadržení Tarasenka oznámila jeho manželka Nadija v ukrajinských médiích. Podle ní policie společně s generálním prokurátorem nejdříve prohledávala jejich byt v Pavlohradě, následně muže zadržela a odvezla do Kyjeva. Žena také potvrdila, že Tarasenko atentátníka znal. Dodala však, že Pavlohrad je malé město, kde se navzájem znají všichni.

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií a získal ukrajinské občanství. Kyjev považoval politika za důležitého svědka ruské intervence na Ukrajině v roce 2014. V únoru kritizoval ruskou anexi Krymu a přirovnal poměry v Rusku k nacistickému Německu.

Témata:  Ukrajina Rusko policie Ukrajina zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy