Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace ve Švédsku je kritická? Na veřejnost unikl tajný policejní dokument o "ohrožených" oblastech

Švédská policie
Švédská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Stockholm - Počet oblastí, které švédská policie klasifikovala jako „zranitelné“, se ve Švédsku zvýšil z 15 na 23 během dvou let. Ukazují to dokumenty, které unikly z kanceláře švédského policejního ředitele a o kterých informují tamní média.

Policie podle materiálu doufala, že díky zvýšení prostředků dojde ke snížení počtu „ohrožených“ oblastí – typicky jde o čtvrti hojně obývané migranty, které se dostaly na virtuální mapu takzvaných no-go zón kvůli nekontrolovatelnému obchodování s drogami, trestné činnosti gangů a náboženskému extremismu.

Tajná zpráva, která byla zpracována zpravodajským oddělením Národního operačního odboru Švédska (NOA) a ze které cituje deník Dagens Nyheter, ukázala, že donucovací síly nebyly ve snaze zastavit šíření kriminality a extremismu účinné.

Policejní síly mohou „jen obtížné provádět [svou] misi“ v oblastech klasifikovaných jako „zranitelné“, ukazuje výzkum NOA, který také zmiňuje „neochotu tamních obyvatel k účasti v soudním řízení“.

Místní média informovala, že policejní rada měla před měsícem v úmyslu zveřejnit aktualizovaný seznam ohrožených oblastí, ale že národní policejní šéf Dan Eliasson nakonec jeho zveřejnění zabránil.

„Tato informace je velmi citlivá,“ uvedl zdroj zprávy. „Eliasson vynakládá veškeré úsilí, aby se tyto výsledky změnily, ale vše se ubírá špatným směrem.“

„Panuje tu atmosféra krize a vedení uznává, že je třeba předložit důvěryhodný akční plán,“ řekl zdroj deníku Dagens Nyheter .

Témata:  Švédsko uprchlíci policie Švédsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy