reklama

Severokorejské ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení uvedlo podrobný výčet dlouhotrvajících sankcí, se kterými se země potýká kvůli sérii jaderných zkoušek a vystřelení balistických raket. „Opovrženíhodné sankce a tlak uvalený na KLDR ze strany USA a jejich poddanských sil dosáhly extrému,“ tvrdí Severokorejci.

Je to „výsledek extrémně nepřátelské politiky USA,“ tvrdí ministerstvo. Administrativa Donalda Trumpa vyvíjí „maximální tlak“ na Pchjongjang, primárním cílem je vyřešení problému Severní Koreje prostřednictvím dialogu spíše než použití síly, připomíná agentura.

Kromě sankcí podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN USA dle slov Severu i nadále vymýšlejí různé druhy vlastních represivních opatření, a to i zaměřené na „nejvyšší důstojnost“ KLDR. „Rychlý výčet ukazuje, že 15 (komunistických) stran a vládních orgánů, 73 dalších firem a subjektů, a asi 90 jedinců z KLDR je v současné době umístěno na seznam sankcí, spolu s 16 letadly a 20 obchodními nákladními loďmi, ale téměř žádné z nich nejsou vůbec spojeny s oblastí munice,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Jak uvádí Jonhap, je neobvyklé, že tato značně tajnůstkářská země odhalila taková konkrétní čísla týkající se sankcí vůči ní. KLDR také obvinila USA z toho, že prakticky zahájily „sekundární bojkot“ s cílem potrestat jednotlivce a subjekty z Číny a dalších cizích zemí kvůli tomu, že udržují vztahy s Pchjongjangem a jeho programem na vývoj zbraní hromadného ničení.

„Obchodní osoby a firmy z několika zemí, včetně Číny a Ruska, se již obětí a utrpěly obrovské ztráty ve své hospodářské činností, protože byly nepřiměřeně umístěny na seznam sankcí Spojených států,“ uvádí ministerstvo. Takové sankce úřad označil za „odporný čin nepřátelství a agrese“ vůči Pchjongjangu mající za cíl všemi prostředky svrhnout jeho ideologii a systém.

Sever bude v reakci na to „dále urychlovat posilování své jaderné síly, aby mohl vykořenit základ agrese a všeho zla,“ uvedlo ministerstvo.