Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež ocenil Merkelovou za její práci i postoj k migrantům

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Německá kancléřka Angela Merkelová byla dnes na audienci u papeže Františka. Předal ji medaili s olivovou ratolestí. Oba spojuje vstčícný postoj k migrantům, ale i ekologické záležitosti.

"Za práci, kterou děláte pro mír," řekl papež po zhruba čtyřicetiminutové soukromé audienci. František přijetím kancléřky porušil nepsaný zákon Vatikánu neposkytovat audience špičkovým politikům v době předvolebního boje v jejich zemi.

"Povzbudil mne, abych dál šla touto cestou. Stejně tak, jako bojovala za mezinárodní dohody," sdělila posléze šéfka německých křesťanských demokratů. Protestantka Merkelová podle DPA očekávala posilu od papeže, s nímž jsou si v mnoha tématech obsahově velmi blízcí.

Rozhovor papeže s Merkelovou se měl soustředit na hlavní body nadcházejícího summitu G20, který se bude konat v Hamburku za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  Papež František Angela Merkelová Vatikán

Aktuálně se děje

11. května 2024 23:41

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy

Sergej Šojgu, ministra obrany RF

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.