reklama

Bomba vybuchla na dámských toaletách na druhém podlaží okolo páté hodiny odpolední místního času (okolo 24:00 SELČ). Nákupní středisko Centro Andino s desítkami obchodů, restaurací a kin je hojně navštěvované příslušníky vyšší a střední vrstvy i cizinci.

Bogotský starosta Enrique Penalosa odsoudil "zbabělý teroristický útok". Jednou z obětí se podle něj stala třiadvacetiletá Francouzka, která pracovala v chudinských čtvrtích jako dobrovolnice.

V Kolumbii bývaly podobné teroristické útoky v důsledku konfliktu mezi státem a levicovými povstalci běžné, ale v posledních letech jich země byla spíše ušetřena, poznamenala agentura DPA a připomněla, že největší partyzánská skupina, Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), v souladu s mírovou dohodou s vládou přistoupila k odevzdávání zbraní.

Od útoku na civilisty se distancovali i levicoví povstalci z Vojska národního osvobození (ELN), kteří vyjednávají s vládou o míru. V únoru odpálili v Bogotě nálož, která zranila desítky policistů.

Úřady připustily, že bombovými útoky v Bogotě hrozil tzv. klan ze zálivu, což je skupina někdejších příslušníků pravičáckých polovojenských milicí, kteří se nyní věnují pašování drog.