Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýnský starosta Khan začal zostra: Cameron jako Trump, ...

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Nový londýnský starosta Sadiq Khan se už vymezil vůči politice předsedy své Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Vrátil se také k vyhrocené předvolební kampani.

Khan hned v prvním rozhovoru po zvolení do funkce kritizoval fakt, že se Corbyn snaží pro Labouristickou stranu získat výhradně levicově smýšlející voliče a uvažuje v kategoriích "my a oni", místo aby se pokusil přetáhnout i nevyhraněné lidi volící konzervativce, liberály či nacionalisty.

"Jde mi o to, abychom měli otevřenou náruč, a pokud budeme chtít vytvořit příští vládu, musíme mluvit se všemi, ne jen voliči labouristů, nikoli jen s jádrem našich voličů. Musím mluvit se šéfy firem, lidmi, kteří minule volili konzervativce, UKIP či zůstali doma," odpověděl Khan na otázku vztahující se k jeho dřívější poznámce o Corbynem vedené kampani ke čtvrtečním místním volbám, v nichž Khan získal křeslo starosty.

Zdroj: YouTube

Khan označil kampaň před londýnskými volbami, v níž jej konkurenční konzervativní kandidát označoval za spojence islamistů, za nepříjemnou.

Volební lídr konzervativců Zac Goldsmith varoval před svým muslimským konkurentem a pokusil se získat voliče narážkami na údajné Khanovo spojení s radikály. Tato obvinění podpořil v kampani i konzervativní premiér David Cameron.

Podle Khana premiér Cameron používal taktiku "jako z učebnice Donalda Trumpa".  "Byl jsem zklamán, že Konzervativní strana se rozhodla pro kampaň, která byla negativní a rozdělující," řekl televizi BBC politik pákistánského původu, který zdůrazňuje, že celý život bojuje proti extremismu a radikalizaci společnosti.

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie Sadiq Khan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy