Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emmanel Macron už odvolil, průzkumy mu předpovídají drtivé vítězství

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron (39), jehož hnutí Republika v pohybu (REM) je favoritem druhého kola voleb, odevzdal svůj hlas v rekreačním středisku Le Touquet u břehů Lamanšského kanálu. Svou občanskou povinnost splnil brzy ráno, krátce po otevření volební místnosti.

Od volební urny Macron vyrazil do pevnosti na úpatí hory Mont Valérien nedaleko Paříže, kde se spolu s ministryní obrany Sylvií Goulardovou účastní slavnosti u příležitosti výročí projevu Charlese de Gaullea z roku 1940, který stál na počátku francouzského odboje proti nacistické okupaci.

Kromě prezidenta Macrona volil už i premiér Édouard Philippe, který svůj hlas odevzdal v přístavním městě Le Havre, kde byl do nástupu do čela vlády starostou.

O poslanecký mandát se ve volbách ucházelo pět členů nové vlády - ministrů či státních tajemníků. Už nyní je jasné, že úspěšná v této snaze byla ministryně pro zámoří Annick Girardinová, která kandidovala na malém souostroví Saint Pierre a Miquelon u břehů kanadského ostrova Newfoundland.

Kvůli časovému posunu se zde, stejně jako na karibských ostrovech Guadaloupe a Martinik, ve Francouzské Guyaně, Francouzské Polynésii a dalších francouzských zámořských územích a departementech, hlasovalo již v sobotu.

Dalšími členy vlády, kteří se dnes uchází o přízeň voličů, jsou například ministr financí Bruno Le Maire či ministr bytové výstavby Richard Ferrand.

Předvolební průzkumy předpovídají drtivé vítězství centristického hnutí REM prezidenta Macrona a jeho spojenců. V Národním shromáždění, které má 577 křesel, by mohly obsadit 400 až 470 míst.

Témata:  Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Republika v pohybu

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy