Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravicový radikál Kotleba zřejmě obhájí post hejtmana, ukázal průzkum

Marian Kotleba
Marian Kotleba
Foto: Reprofoto SME

Bratislava - Šéf krajně pravicové slovenské strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) by podle aktuálního průzkumu obhájil post předsedy Banskobystrického kraje. Marián Kotleba by dostal 25,9 procenta hlasů.

Krajské volby se na Slovensku uskuteční letos na podzim. Podle průzkumu veřejného mínění agentury Focus by Kotlebu volilo 25,9 procenta ze skupiny respondentů, kteří jsou rozhodnuti pro některého z osmi kandidátů.

Na druhém místě s podporou 20 procent skončil podnikatel Ján Lunter před poslancem opoziční strany Svoboda a solidarita Martinem Klusem s podporou 16,6 procenta.

Stávající vládní koalice letos v březnu prosadila změnu volebních pravidel, nově tak o hejtmanech rozhodnou voliči pouze v jednokolovém hlasování.

Někteří kandidáti o post předsedy Banskobystrického kraje se již nechali slyšet, že jsou připraveni vzdát se kandidatury ve prospěch silnějšího soupeře, aby Kotleba neobhájil post hejtmana. Svého favorita v kraji neoznámili například vládní sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

Slovenský generální prokurátor v květnu podal k soudu návrh na rozpuštění LSNS. Strana podle prokuratury svým programem a činností porušuje slovenskou ústavu, zákony i mezinárodní smlouvy.

Témata:  Marián Kotleba Slovensko volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy