Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenec najel v Paříži do policejní dodávky

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ozbrojený muž dnes naboural autem s výbušninami do policejní dodávky na pařížské třídě Champs-Élysées. Francouzské úřady případ vyšetřují jako teroristický čin a ministr vnitra Gérard Collomb oznámil, že pachatel "po pokusu o útok" zemřel. Z vozidla, jež po nárazu začalo hořet, řidiče s těžkými popáleninami vytáhli policisté, kteří plameny následně uhasili.

Policie u řidiče našla pistoli a v autě automatickou pušku s množstvím nábojů a také plynovou bombu, která požár zřejmě způsobila. Podle vyšetřovatelů byl útočníkem 31letý francouzský občan, který byl sledován úřady pro radikální činnost.

Pařížská prefektura na twitteru upozornila, že oblast včetně přilehlé stanice metra byla uzavřena, a vyzvala veřejnost, aby se lokalitě vyhýbala. O půl hodiny později úřady informovaly, že "situace je pod kontrolou" a že mezi policisty a civilisty nikdo nebyl zraněn.

Bulvár Champs-Élysées, který je hojně navštěvován turisty, se stal dějištěm útoku na policii již v dubnu, těsně před prezidentskými volbami. Útočník tehdy jednoho policistu zastřelil.

Ministr Colomb řekl, že incident ukázal, že Francie je neustále v ohrožení. Příští týden hodlá ve vládě předložit návrh zákona, který by opět prodloužil výjimečný stav zavedený před rokem a půl po pařížském masakru, jenž stál životy desítek lidí. Výjimečný stav má pak nahradit posílení pravomocí policie v rámci boje proti ozbrojenému radikalismu na trvalo.

Témata:  Francie policie Francie Paříž

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy