Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují kvůli vyšším mzdám. Neponižujte nás, hlásají transparenty

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Bratislava - Ve slovenské divizi Volkswagenu se dnes poprvé od jejího založení v roce 1991 stávkuje. Zároveň jde o jeden z největších protestů svého druhu v novodobé historii Slovenska. Zaměstnanci žádají zvýšení mezd.

Zaměstnanci si na shromáždění přinesli transparenty s nápisy "Neponižujte nás", "Jsme součástí koncernu" či "Vy pro nás minimum, my pro vás maximum". V protestu je přišli podpořit i zástupci odborů z české společnosti Škoda Auto, která také patří do koncernu Volkswagen.

Odbory slovenské divize Volkswagenu neuspěly u vedení firmy s požadavkem na zvýšení platů pro více než 12.000 zaměstnanců firmy o 16 procent a naopak odmítly nabídku zaměstnavatele na postupné zvýšení mezd o 8,9 procenta. Průměrný měsíční plat pracovníků firmy bez zahrnutí platů managementu a po započítání příspěvků a bonusů činí 1800 eur (47.160 korun), tedy zhruba dvojnásobek průměrné mzdy na Slovensku.

"Hodnoty vyrábějí zaměstnanci a pokud vedení společnosti nechce naslouchat zaměstnancům, tak nemáme žádnou jinou možnost, jak projevit svou vůli," řekl předák odborů Zoroslav Smolinský, jenž loni opustil zavedenou odborovou organizaci Kovo a stál u vzniku Moderních odborů, do nichž pak vstoupila většina zaměstnanců slovenského Volkswagenu.

Továrna v reakci na zahájení stávky kritizovala odbory. "Vyzýváme odborovou organizaci ke vstřícnosti směrem k oboustranně akceptovatelné dohodě. Nezodpovědné požadavky odborů ohrožují budoucnost podniku a pracovní místa našich zaměstnanců," sdělila ČTK mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Ekonomové slovenského ministerstva financí spočítali, že případný 12denní výpadek produkce ve slovenském Volkswagenu by znamenal dopad na celou ekonomiku ve výši 0,1 procenta hrubého domácího produktu.

Témata:  stávka Volkswagen Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy