Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina má nový plán, jak získat zpět Donbas. V Kyjevě už se připravuje speciální zákon

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: censor.net.ua

Kyjev - Ukrajinská vláda mění svou strategii ve válkou zničené východní části Donbasu. Podle ruského deníku Kommersant Kyjev pracuje na zákonu, který předpokládá ukončení „operace v boji proti terorismu“ v regionu a provedení „mírové reintegrace“ Donbasu zpět do Ukrajiny.

Minulý týden prezident Petro Porošenko řekl, že návrh zákona o opětovném začlenění území Donbasu by měl být schválen v blízké budoucnosti. Podle prezidenta dokument obsahuje „balíček opatření potřebných pro provedení reintegrace Donbasu“.

Zdroj z ukrajinského parlamentu řekl listu Kommersant, že zákon by mohl být předložen radou tento týden, zatímco bude Porošenko ve Washingtonu. Ukrajinský prezident má Spojené státy navštívit 19. a 20. června. Podle deníku je tento reintegrační plán podporován také ukrajinskými podniky, které chtějí zachovat Donbas jako součást Ukrajiny.

Zdroj také uvedl, že Kyjev plánuje zavést řadu výhod a úlev pro obyvatele samozvané Doněcké lidové republiky (DPR) a Luhanské lidové republiky (LPR). „Kromě toho, že návrh zákona předpokládá zjednodušení výplaty důchodů v samozvaných republikách, umožní obchodní výměnu mezi některé oblastmi a Kyjevem kontrolovaným územím a zmírnění omezení hmotnosti nákladu překračující demarkační čáru,“ uvádí zpráva. Současný limit je 50 kilogramů pro jeden osobní automobil, nově by měl být navýšen na 180 kilogramů.

Kyjev prý také hodlá ukončit svou tři roky dlouhou „operaci v boji proti terorismu“ v Donbasu a nahradit ji zavedením stanného práva ve frontových oblastech v Doněcku a Luhansku. Jakých oblastí konkrétně se stanné právo bude týkat, zatím není úplně jasné. „Nejpravděpodobněji se na seznam dostanou taková města jako je Mariupol, Kramatorsk, Slovjansk, Avdijivka a Marjinka, která kontroluje Kyjev," píší noviny.

Zdroj dodal, že kyjevská vláda nevidí žádný rozpor mezi stanným právem na Donbasu a dohodou z Minsku. „Stanné právo neznamená, že se Kyjev přiklání směrem k vojenské možnosti vyřešení donbaské krize. Jde o to, že v současné době jsou tyto oblasti jsou řízeny Bezpečnostní službou Ukrajiny. Ale pokud bude toto opatření přijato, bude kontrola nad nimi předána armádě,“ uvedl zdroj.

Úřady samozvaných republik na Donbasu už oznámený plán na reintegraci Donbasu odmítly.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Doněck

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy