Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikál z hnutí Šabáb se odpálil u sídla vlády v Mogadišu, zemřelo nejméně 10 lidí

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - U vládní budovy v somálské metropoli dnes explodovala bomba, zemřelo nejméně deset lidí. K atentátu se přihlásili islamisté z Šabábu, kteří usilují o svržení prozápadní vlády a v Somálsku chtějí zavést vlastní výklad práva šaría.

"Více než deset lidí zemřelo a dalších 20 bylo zraněno," řekl mluvčí starosty Mogadiša Abdifatah Omar Halane. Při útoku byla podle něj zničena značná část budovy a více než deset aut. Explozi způsobila nálož, kterou v autě odpálil sebevražedný atentátník. Mezi oběťmi jsou zřejmě i vládní zaměstnanci.

Šabáb označil letos zvoleného somálského prezidenta Mohameda za bezvěrce a pohrozil útoky vůči Somálcům, kteří ho podporují. Mohamed slíbil zlepšit v Somálsku bezpečnostní situaci a vyhlásil Šabábu válku. Domnívá se, že s mezinárodní pomocí lze skupinu porazit do dvou let.

Na boji proti Šabábu v Somálsku se zatím podílí 22.000 vojáků mise Africké unie v Somálsku (AMISOM). Zemi ale opustí do konce roku 2020. OSN minulou středu prodloužila misi v Somálsku UNSOM do konce března 2018. Rozšíření operací proti Šabábu schválil americký prezident Donald Trump.

Témata:  terorismus v Somálsku Somálsko Al-Šabáb

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy