reklama

Věc dostanou na stůl předsedové států a vlád EU, kteří se na summitu v Bruselu sejdou ve čtvrtek a v pátek.

Česká republika patří spolu s Německem či Lucemburskem mezi státy, které mají zájem hostit bankovní úřad. O lékovou agenturu má kromě jiných zemí zájem například Slovensko. Zájemci, kterých je poměrně mnoho, mají své konkrétní nabídky předložit do konce července, rozhodnout by členské země měly do konce října.

Šéf Evropské rady Donald Tusk by dal přednost tomu, kdyby bylo rozhodnutí učiněno na základě objektivních kritérií před nepříliš jasnou kuloární politickou dohodou. Země ale nejdříve na diplomatické úrovni a nyní i na úrovni ministrů odpovědných za evropskou problematiku nedokázaly ona kritéria definitivně domluvit.

Náměstek českého ministra zahraničí Jakub Dürr dnes uvedl, že 27 unijních zemí se dosud nedokázalo dohodnout na řešení prvního konkrétního problému, který je důsledkem britského rozhodnutí odejít. „Bohužel se celý problém přesouvá na úroveň Evropské rady. Na jejím okraji bude potřeba dosáhnout shody, bude potřeba se shodnout na tom, jak dále postupovat, protože čas už dost pokročil," poznamenal Dürr.

Slovenský státní tajemník pro EU Ivan Korčok novinářům řekl, že na summitu čeká o věci dlouhou a kontroverzní diskusi. Bylo by podle něj špatné, kdyby se 27 zemí EU nedokázalo v této citlivé věci dohodnout hned na začátku jednání s Brity. V rozhovorech o brexitu je ale podle něj 27 zemí unie jednotných. "Tady nejednáme s Británii, tady jednáme mezi sebou," zdůraznil.

Hodnocení nabídek má být podle dosavadních představ závislé na sérii kritérií: od ujištění, že země přijetí agentury zvládne ke dni britského odchodu z EU, přes přístupnost místa nového působení, odpovídající vzdělávací zařízení pro děti zaměstnanců agentury a přístup k sociálním a zdravotním službám pro všechny rodinné příslušníky až po spravedlivé geografické rozmístění unijních agentur napříč zeměmi bloku. Dohoda ale nepanuje ohledně významu těchto jednotlivých kritériích a hlasovací procedury.

Itálie dnes překvapivě přišla se zcela novým návrhem kritérií. Začala také žádat, aby Evropská komise nejen vydala výsledek hodnocení nabídek, ale aby také vytvořila předběžný užší seznam vyhovujících měst.