Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie čelí náporu migrantů, premiér Gentiloni tvrdě kritizuje země odmítající uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Počet uprchlíků přicházejících do země po moři vzrostl oproti stejnému období v loňském roce o čtvrtinu. Uvedly to dnes italské úřady. Podle italského ministerstva vnitra bylo letos na moři zachráněno 71.000 migrantů, což je o 26 procent více ve srovnání se stejným obdobím v roce 2016.

Hromadný příliv migrantů z Afriky do Itálie nastal poté, co EU loni uzavřela dohodu s Tureckem. Díky ní se téměř zastavilo proudění lidí prchajících do Evropy přes Turecko a Řecko z Blízkého východu. Migrace bude jedním z témat summitu EU, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek.

Premiér Paolo Gentiloni kritizoval země Evropské unie, které odmítají migranty přijímat. Česko, Polsko a Maďarsko, se kterými kvůli nenaplňování dohodnutých kvót pro přijímání uprchlíků zahájila Evropská komise minulý týden řízení, ale přímo nejmenoval.

„Je mi líto, že ne všichni, včetně Evropy, prokázali stejnou ochotu přijímat lidi," uvedl podle agentury Reuters Gentiloni. „Otázka uprchlíků přesahuje národní hranice a týká se celé EU. Je také globálním fenoménem," dodal premiér.

Při pokusu přeplout moře letos zahynulo už asi 2000 lidí, z toho 130 zemřelo o uplynulém víkendu při třech různých incidentech, uvedla dnes uprchlická agentura OSN. V Itálii, která letos očekává další rekord v příchodu migrantů, se nyní nachází asi 190.000 běženců.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy