Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neusilujeme o izolaci ani o oslabení Ruska, ujišťoval v Moskvě šéf francouzské diplomacie

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva – V Rusku dnes jednali francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Le Drian ujistil Moskvu, že Francie neusiluje ani o izolaci ani o oslabení Ruska v Evropě.

Le Drian na tiskové konferenci ujistil, že jeho země neusiluje ani o izolaci Ruska od Evropy ani o hospodářské a finanční oslabení. Zdůraznil, že je třeba „nejprve se pochopit", a také vybízel k většímu pragmatismu v rusko-francouzských vztazích. Francie a Rusko si podle něj nepřejí nestabilitu na evropském kontinentu. Doufá prý, že dialog bude pokračovat v Paříži, kam „přítele Lavrova" pozval.

Mluvil také o tématech, které obě země spojují. „Máme společného nepřítele - teroristická uskupení, která se chystají využít syrského území k uspořádání teroristických útoků na našich územích a která vojensky a ideologicky připravují budoucí teroristy," prohlásil šéf francouzské diplomacie.

Připustil, že k lepšímu pochopení chyběla před příchodem prezidenta Emmanuela Macrona k moci důvěra - a „důvěra znamená upřímnost a upřímnost znamená respekt", poznamenal francouzský host. Macron při Putinově návštěvě Versailles na konci května navrhl posílit partnerství s Ruskem v zájmu "vítězství ve válce proti terorismu v Sýrii".

Mezi Paříží a Moskvou začne fungovat mechanismus stálých konzultací ohledně problémů spojených s Libyí a Jemenem, uvedl Lavrov. O syrském konfliktu řekl, že je nutné využít všech prostředků k tomu, aby situace nepřerostla v chaos. Obě strany podle něj dospěly ke společnému pochopení, že syrský konflikt je nutné vyřešit dialogem Syřanů za aktivní podpory mezinárodního společnosti, a to při „naprosto nekompromisním boji proti teroristickým uskupením". „Sdílíme stejnou odpovědnost za mír," odvětil Le Drian.

Lavrov na tiskové konferenci také tvrdil, že v Rusku nejsou homosexuálové pronásledováni. Uvedl to v souvislosti s dnešním verdiktem Evropského soudu pro lidská práva, který shledal ruský zákon o zákazu homosexuální propagandy mezi nezletilými diskriminačním a jeho uplatňování svévolným. Rusko se hodlá odvola „Nedochází u nás k žádnému pronásledování za tu či jinou orientaci v té či jiné oblasti, včetně oblasti leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob. Náš zákon jedině zakazuje vnucovat tuto orientaci nezletilým občanům, nic víc," řekl ruský ministr.

Témata:  Rusko Francie Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy