Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký dopad bude mít brexit na spolupráci s EU? Juncker před odchodem varuje

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval před odchodem Británie z EU. Podle jeho slov bude mít brexit závažné dopady na další spolupráci mezi unijními státy. Referendum se bude konat 23. června.

Podle posledních průzkumů zůstává poměr mezi britskými příznivci a odpůrci setrvání v EU velmi těsný. Na počátku května ukázal průzkum pro deník The Sun, že 46 procent Britů by hlasovalo pro odchod z unie, zatímco opačný názor mělo 43 procent. Průzkum pro deník The Observer naopak ukázal těsný náskok stoupenců setrvání v unii před zastánci odchodu poměrem 42 ku 41 procentům.

"Negativní výsledek referenda by měl nedozírné důsledky pro spolupráci v Evropě," řekl Juncker v rozhovoru, který dnes zveřejnily deníky německé mediální skupiny Funke. "O těchto důsledcích však nechci spekulovat, protože jsem přesvědčen, že Britové se rozhodnou rozumně," dodal.

Podle Junckera se podařilo najít spravedlivou dohodu při jednáních o podmínkách, které vyžadoval britský premiér David Cameron pro svou podporu dalšího britského členství v EU. "Všem Evropanům velmi záleží na tom, aby Británie zůstala v rodině," uzavřel šéf EK.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy