Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kritizuje čínskou politiku vůči KLDR, Pchjongjang prý chystá další jaderné testy

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Peking - Americký prezident Donald Trump uvedl, že Peking selhal ve snaze přimět KLDR k zastavení vývoje jaderných zbraní. Čína toto tvrzení odmítla s tím, že vyvíjí maximální úsilí, aby problém vyřešila.

Šéf Bílého domu Trump v úterý kritizoval nedostatečné výsledky Číny v přesvědčování Severní Koreje, i když zároveň Peking pochválil za jeho snahu. "Velmi oceňuji úsilí čínského prezidenta Si (Ťin-pchinga) a Číny pomoci se Severní Koreou, toto úsilí však nebylo úspěšné. Alespoň se ale Čína pokusila!" napsal Trump na twitteru.

Trumpovo vyjádření přišlo krátce poté, co byla oznámena smrt amerického studenta Otto Warmbiera, který byl zadržován asi rok a půl ve vězení v Severní Koreji a po propuštění se vrátil do USA v kómatu.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a hlavním dodavatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. "Čína neúnavně pracuje na vyřešení jaderné otázky na Korejském poloostrově a hraje v této otázce důležitou a konstruktivní roli," prohlásil mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang.

V úterý Spojené státy znovu vyslaly dva své strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad území Jižní Koreje. Televize CNN v úterý uvedla, že americké satelity zaregistrovaly zvýšenou aktivitu v severokorejském podzemním zařízení pro testování jaderných bomb. "Zatím ale není jasné, zda tyto aktivity naznačují, že se bezprostředně přiblížil čas šesté severokorejské jaderné zkoušky," píše CNN.

Témata:  Čína Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy