Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel bývalý šéf sovětské špionáže Jurij Drozdov

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ve věku 91 let dnes zemřel legendární sovětský špion Jurij Drozdov, který řídil síť utajených agentů v zahraničí. Působil v Číně či USA a byl také účastníkem událostí v Afghánistánu.

Veterán druhé světové války Drozdov vstoupil do služeb KGB v roce 1956. Hned následující rok byl vyslán jako operační důstojník do Berlína. Později se pak účastnil řady operací rozvědky, včetně výměny ruského tajného agenta Rudolfa Abeleho, odsouzeného v USA, za pilota sestřeleného amerického výzvědného letounu Garyho Powerse v roce 1962.

V prosinci 1979 údajně řídil operaci s útokem na palác afghánského prezidenta Háfizulláha Amína, která posléze vedla k sovětské okupaci Afghánistánu.

V listopadu 1979 byl Drozdov jmenován náčelníkem "ilegální" rozvědky a řídil síť tajných sovětských agentů, takzvaných ilegálů, v zahraničí. Drozdov také vytvořil speciální jednotku KGB Vympel, určenou pro tajné operace v zahraničí.

Témata:  úmrtí Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy