Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí vojáci odejdou ze základny Incirlik, parlament rozhodnutí posvětil

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín – Stažení vojáků bundeswehru z turecké letecké základny Incirlik dnes podpořil německý parlament. Spolkový sněm se pro přesun vojáků vyslovil velkou většinou. Pro stažení z Turecka byly všechny parlamentní strany, poslanecké frakce Zelených a Levice ale zároveň požadovaly, aby se vojáci z Turecka vrátili rovnou domů, což se nestane.

Zhruba 260 německých vojáků, kteří se účastní boje proti takzvanému Islámskému státu (IS), se přesune na jordánskou základnu Azrak. Stažení vojáků ze spojenecké země NATO je vyústěním opakovaného sporu o návštěvy německých poslanců u vojáků bundeswehru. Kromě toho komplikuje vztahy Berlína a Ankary i řada dalších neshod.

Vojsko je v Německu vnímáno jako parlamentní armáda, proto jsou poslanecké návštěvy u vojáků pro Berlín nezbytností. Zdůraznění role parlamentu byl také důvod, proč dnes o přesunu hlasoval Spolkový sněm. Formálně by tak činit nemusel, o transferu už rozhodla vláda.

Rozhodnutí nevpustit na Incirlik německé poslance zdůvodnila Ankara tím, že „vnitřní politická situace" v Turecku nyní takové návštěvy neumožňuje. Krok Turecka je ale zarážející, protože nemá problém s tím, aby němečtí poslanci navštěvovali své vojáky na další turecké základně Konya. Rozdíl je podle pozorovatelů v tom, že zatímco v Incirliku jsou němečtí vojáci na základě dvoustranných dohod, na Konye jsou v rámci dohody NATO.

Berlín che vojáky, letadla a další technické vybavení z Incirliku začít stahovat na začátku července. Německý tankovací letoun by měl být v Jordánsku v provozu už v polovině července, pozorovací letouny Tornado se budou přesouvat od srpna do září. Od října by měly znovu startovat podle plánu.

Německo se z Incirliku účastní mezinárodní mise, jejímž úkolem je bojovat proti radikálům z hnutí Islámský stát. Do přímých bojových akcí se ale bundeswehr nezapojuje, z letadel monitoruje dění a pomáhá koaličním jednotkám s tankováním.

Vztahy mezi Německem a Tureckem se v posledním roce prudce zhoršily. Dopad na ně má napřípad věznění německo-tureckého novináře Denize Yücela v Turecku, kde je podle Berlína držen bezdůvodně. Další diplomatická roztržka vypukla poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Turečtí politici pak opakovaně německé praktiky přirovnali k těm nacistickým.

Témata:  Německo Turecko Bundeswehr

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.