Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Macronově vládě proběhly velké změny, počet ministrů se zvýšil

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž – Francouzská vláda vedená prezidentem Emmanuelem Macronem dnes doznala velkých změn. Z původního týmu kvůli policejnímu vyšetřování odešli čtyři ministři, z toho tři z koaliční centristické strany MoDem. Počet členů vlády se zvýšil z původních 22 na 28.

Macron dnes obměnil vládu, která nastoupila po jeho volebním vítězství před pěti týdny. V rámci zachování genderové rovnováhy v kabinetu - tvoří ho stejný počet žen jako mužů - jmenoval například do čela ministerstva obrany opět ženu. Vedení silového rezortu se nově ujme Florence Parlyová, která nahrazuje Sylvii Goulardovou. Ta v úterý ohlásila záměr odejít.

Šéfkou rezortu spravedlnosti se stala Nicole Belloubetová, členka francouzské ústavní rady, tedy orgánu s pravomocemi ústavního soudu, který dohlíží mimo jiné i na regulérnost voleb a referend. Nahradila Françoise Bayroua, vůdce MoDem. Strana se dostala do hledáčku policie v rámci vyšetřování údajného fiktivního zaměstnávání některých straníků jako poslaneckých asistentů v Evropském parlamentu. Bayrou, kterýobvinění popírá, dnes svůj odchod zdůvodnil potřebou ochránit vládu před tlakem a získat více prostor pro obhajobu.

Ministrem zahraničí zůstává ministr obrany předchozí socialistické vlády Jean-Yves Le Drian. Ministerstvo pro evropské záležitosti převzala po další člence MoDem Marielle de Sarnezové dosavadní ředitelka prestižní a elitní Národní školu pro správní úředníky (ENA) Nathalie Loiseauová. De Sarnezová povede poslanecký klub MoDem.

Ministrem pro územní soudržnost se stává levicový politik Jacques Mézard, který opouští rezort zemědělství. Mézard nahrazuje bývalého socialistu Richarda Ferranda, který je podezřelý mimo jiné z majetkových trestných činů a z nepoctivého jednání. Na Macronovo přání se Ferrand ujme vedení poslaneckého klubu hnutí Republika v pohybu REM, která vyhrála červnové volby do Národního shromáždění.

Ve vládě složené převážně ze členů či sympatizantů REM bude za MoDem přinejmenším jedna politička - blízká spolupracovnice Bayroua, senátorka Jacqueline Gourault byla jmenována ministryní podřízenou ministrovi vnitra Gérardu Collombovi.

Důvěru vládě přislíbily asi tři desítky poslanců opozičních Republikánů a jejich spojenců z formace UDI. Socialisté se usnesli, že vstoupí tak do opozice.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy