Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu jsou tajné věznice a lidé jsou tam mučeni. Na výsleších se údajně podílí i Američané

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Podobně jako například v Sýrii existují tajné věznice také v Jemenu. Prý je řídí Spojené arabské emiráty, které jsou součástí arabské koalice zapojené do jemenských bojů proti šíitům. Uvedla to agentury AP s odvoláním na výpovědi bývalých vězňů, jemenských představitelů a právníků.

Agentura AP má informace, že v jižním Jemenu je nejméně 18 tajných zařízení spravovaných buď SAE, nebo jemenskými vojáky, kteří prošli výcvikem v SAE.

Věznice jsou uvnitř vojenských základen, v přístavech, na letištích, v soukromých domech i v jednom nočním klubu.

Lidé se do věznic dostali při honbě na členy Al-Káidy. Výslechy některých zatčených údajně provádějí Američané. Pentagon popřel, že se američtí vojáci podílejí v Jemenu na týrání ve věznicích.

Právníci, nimiž hovořila AP, ale soudí, že Američané mohou porušovat mezinárodní dohodu zakazující mučení. Za spoluúčast se považuje i získání tajných informací z výslechů, při nichž se mučení dopustil někdo jiný.

Témata:  Jemen věznice mučení vězňů

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy