Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna politických vztahů ve světě? Německo se obrací k Rusku, má to ale háček

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelové se po letech trvající nevraživosti mezi západním světem a Ruskou federací rozhodla k nečekanému kroku. Chce obnovit narušené vztahy s velmocí Vladimira Putina, avšak za určitých podmínek.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové chce normalizovat vztahy s Ruskem. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu TASS koordinátor německé vlády pro transatlantickou spolupráci a člen parlamentní frakce CDU/CSU Jürgen Hardt.

Podle něj jde o jeden z cílů programu, který strana chystá na parlamentní volby. "Předvolební program se právě připravuje. A CDU i CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) si kladou za cíl zlepšit politické, ekonomické a veřejné vztahy s Ruskem. Vyzýváme proto k partnerství s Ruskem," konstatoval Hardt.

Podle něj ale netouží Německo po partnerství za každou cenu. Vůli ke zlepšení vztahů bude totiž muset projevit i Rusko samo. "Spolupráce by mohla být možná za předpokladu, že Rusko ukáže připravenost a ochotu aktivně obnovit ztrátu důvěry," vysvětlil.

To by prakticky znamenalo, že se země přestane vměšovat do záležitostí Ukrajiny a po třech letech ukončí své angažmá v krizi na východě země. "Znamená to závazek k nadřazenosti mezinárodního práva a nedotknutelnosti hranic suverénních států," uvedl konkrétně.

Pokud by k tomu Rusko přistoupilo, podle něj by poté netrvalo dlouho dosáhnout takové úrovně vzájemných vztahů, jaká panovala ještě před zmíněnou ukrajinskou krizí.

"Pokud se Rusko vrátí k Pařížské chartě, vztahy budou brzy normální a intenzivnější, protože oblasti jako hospodářství, kultura a mezinárodní spolupráce představují obrovské příležitosti, které by s radostí využíval ruský i německý lid," doplnil v naději Hardt.

Témata:  Německo Rusko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy