Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit G20 v Hamburku: Na akci se připravuje policie i radikálové

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hamburk - 7. a 8. července se bude v Hamburku konat summit G20. Policie čeká až 8000 demonstrantů a už nyní se na ně připravuje. Zatím je nahlášeno 26 různých protestů. V ulicích přístavu bude nasazeno kolem 20.000 policistů z celé země. Na místo dorazí i speciální protiteroristická jednotka.

"Jsme připraveni jako nikdy," ubezpečuje policejní mluvčí Timo Zill, který ale zároveň připouští, že dvoudenní akce, které se zúčastní mimo jiné americký prezident Donald Trump, představuje největší výzvu v dějinách hamburské policie.

Zill nevylučuje, že se některou z delegací mohou pokusit zastavit levicoví radikálové. Výslovně jim to ale nedoporučuje s tím, že vůbec neví, jak by na takový pokus reagovala Trumpova ochranka nebo ochranka ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ani tato neznámá ale podle dosavadních prohlášení neodradí část odpůrců G20, kteří se ve skupinkách po pěti nebo šesti chtějí pokusit kolony politiků zablokovat. Další demonstranti sdružení kolem uskupení Attac Deutschland zase plánují proniknout do dvojice nejpřísněji střežených zón v centru města. Jiná skupina chce zablokovat část hamburského přístavu, v němž se 7. července uskuteční slavnostní večeře pořádaná německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Každý možný scénář jsme prošli a i na tuto možnost jsme připraveni," podotýká policejní mluvčí Zill, podle něhož bude kvůli návštěvě politiků v Labské filharmonii, která je novou dominantou města, nutné na několik hodin uzavřít část Labe.

Právě tato bezpečnostní zóna bude zřejmě terčem největšího náporu ze strany protivníků G20. Leží totiž jen - jak říkají místní - "co by kamenem dohodil" od známého autonomního centra Rote Flora, jehož členové summit považují za provokaci. Levicoví radikálové, kteří odmítají státní monopol moci, chtějí zahraniční státníky v Hamburku "přivítat" už 6. července demonstrací nazvanou Vítejte v pekle. Otevřeně přitom hovoří o tom, že jsou zastánci militantního odporu a nemají problém ani s útoky na policii, pokud by policie situaci v jejich očích eskalovala.

Tato demonstrace tudíž policii dost možná přidělá více vrásek na čele, než hlavní protest od dva dny později, kterého by se podle pořadatelů mělo zúčastnit 50 až 100 tisíc lidí. Velmi napjaté mohou být i případné demonstrace Kurdů proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, který se summitu rovněž zúčastní.

Témata:  Německo Summit G20 policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy