Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské stíhačky se přiblížily k letounu ruského ministra obrany. Mířil do Kaliningradské oblasti

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - K letounu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem se ve středu přiblížily dvě polské stíhačky F-16. Incident se odehrál nad neutrálními vodami při letu ministra do Kaliningradské oblasti, ruské exklávy mezi Litvou a Polskem.

Polské operativní velení informovalo, že Kombinované vzdušné operační centrum (COAC) vyhlásilo poplach dvěma polským stíhačkám F-16, které prováděly hlídkový let na Baltským mořem. Tyto stíhačky pak ve vzdušném prostoru zachytily "tři cíle patřící Ruské federaci".

"Jedním byl neozbrojený letoun Tu-154 a zbývající dva byly Su-27 vyzbrojené raketami vzduch-vzduch. Akce byla provedena v souladu s příslušnými postupy NATO," citoval TASS z polského prohlášení.

Ruské agentury ve středu oznámily, že jedna alianční stíhačka F-16 se pokusila přiblížit k ministrovu letadlu, ale po manévru jednoho Su-27, který "vetřelci" ukázal svou výzbroj, se opět vzdálila.

Témata:  F-16 Polsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy