Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se mění v policejní stát? Účastníkovi protestů proti Trumpovi hrozí až 70 let za mřížemi

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Nezávislý novinář Alexei Wood byl zatčen, když dokumentoval protesty proti nově zvolenému americkému prezidentovi, Donaldu Trumpovi. Nyní čelí hrozbě až 70 letům vězení, referuje stanice Al- Džazíra.

20 ledna Woodse a další účastníky protifašistického protestu obkroužila těžce ozbrojená policie. Woods ale neměl strach. „ Čekal jsem na příkaz (požadující naše) rozptýlení a masa lidí neprojevila žádné známky odporu, když je policie kompletně obklopila.“ Tento příkaz ale na rozdíl od jiných rozpuštěných shromáždění nepřišel a Woods byl spolu s 230 lidmi zadržen.

Zatčení přišlo poté, co se anarchisté a antifašisté Černého bloku setkali s policií. Ta nechala na protestující vypálit salvu gumových nábojů, vypustila slzný plyn a do davu hodila omračující granáty. Do konce dne byly rozbité okna kaváren, restaurací a bank. Úřad amerického zástupce pro okres Columbia tvrdí, že více než 100 000 dolarů škody bylo způsobeno na majetku, automobilech a budovách. Většina z 230 zatčených osob byla následující den obviněná z trestných činů ze zločinů výtržnictví. Tato obvinění mají zákonný maximální trest odnětí svobody ve vězení 10 let a pokutu ve výši 25 000 dolarů.

27. dubna však vrchní soud v okrese Columbia zesílil přidal obvinění proti 212 obžalovaným, z nichž tři předtím nebyli obviněni. Mezi těmito novými obviněními z trestných činů - včetně podněcování ke vzpouře, spiknutí k nepokojům a zničení majetku - mnoho obviněných čelí možnosti strávení 70 a 80 let za mříží, včetně Wooda a jeho novinářského kolegy Aaron Cantua. Soudní doklady přitom Cantua neuvádějí v žádném jednotlivém činu násilí nebo vandalismu. 

Wood, který se zaměřuje na hnutí odporu a boje o sociální spravedlnost, protifašistický pochod vysílal živě na svém oficiálním Facebookovém profilu. „Použil jsem tuto platformu, abych zajistil nepřerušované, neupravené a živé pokrytí," řekl. V jedné části 42minutového videa se obrátil na své publikum: „Doufám, že vy všichni kur*a tohle sledujete. Jste idioti, pokud ne."

Ve videu jsou zaznamenáni černě odění anarchisté a antifašisté, jak chodí po ulici a zpívají: „Které ulice? Naše ulice." V jiných částech zpívali: "Jeden, dva, tři, za**aná buržoazie. Čtyři, pět, šest, za**aná buržoazie." Jiní vykřikovali „za**aný kapitalismus", když vytloukali okna pobočky Bank of America. Skupina pochodujících též zničila skla limuzíny. Maskovaný muže, pokrytý od hlavy až k patě v černé, nastříkal na zeď heslo: "Revoluce nebo smrt". Video zachycuje i potyčku s policií. Není na něm ale vidět, že by Woods nějakým jiným způsobem než zaznamenáním událostí participoval na výtržnostech.

Podle Sama Menefee-Libeyho z aktivistické skupiny Dead City Legal Posse jsou obvinění pokusem, jak zastrašit ty, kteří stojí proti vládě a zamezit novinářům, aby podali „jakýkoli popis událostí mimo policejní vyprávění.“ Cantu taktéž si myslí, že obžaloby jsou prostředkem k umlčení opozici. Dodává, že dost kontraproduktivním, protože akorát ještě víc posilují rozhořčení a jeho vůbec nezastavily v tom, aby hlasitě vyjadřoval svůj nesouhlas. „Informuji stejně důsledně a tvrdohlavě jako před mým zatčením," říká.

Nepřiměřený zásah? 

Jiný zadržený novinář, Carlo Piančini, připomíná, že policisté používal proti demonstrantům pepřový sprej a omračující granáty. Americká unie občanských svobod (ACLU) je tímto jednáním velice znepokojena, zvláště proto, že policisté stříkali pepř i na zadržené demonstranty, kteří už nepředstavovali žádnou hrozbu. Podle Scotta Michelmana, právníka této organizace policie použila nadměrnou sílu proti těm, kteří byli poblíž lidí, co se dopustili protiprávních činů. Kritizuje též obžaloby, které považuje za až nepřiměřeně tvrdé.

Úřad starosty města Washington provedl vyšetřování, jehož závěry naznačují, že policie použila neoprávněně zbraně na potlačování nepokojů a zatýkala bez rozmyslu. Podle zprávy se zdá, že tyto zbraně byly „nasazeny jako prostředek kontroly davu a ne nutně v reakci na protiprávní jednání". Důkazy mají svědčit o tom, že policie neposkytla varování ani nevydala rozkaz k rozptýlení se.

V reakci na protesty, které proběhly v celých USA, 18 států uvažovalo o přinejmenším 30 návrzích zákonů, které by více postihovaly demonstranty. Organizace spojených národů varovala v březnu, že 16 takovýchto zákonů, pokud by byly přijaty, by porušovaly mezinárodní právo v oblasti lidských práv a postihly by „hlasy nejvíce marginalizovaných, kteří často nalézají právo shromáždit se jako jedinou alternativu pro vyjádření svých názorů.“

Témata:  Donald Trump demonstrace USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.