Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská vládní strana PiS shání komparsisty k masovému přivítání Trumpa

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Varšava - 6. července přicestuje do Varšavy americký prezident Donald Trump. Polští diplomaté mu prý slíbili vlídné přijetí, což bylo jedním z motivů, proč se Polsko stane jeho prvním cílem v postkomunistické Evropě. Nyní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) shání lidi, kteří ono vstřícné uvítání zajistí.

PiS má k Trumpovi názorově blízko a sdílí s ním některé své hodnoty včetně nacionalismu či odmítání imigrantů. Redaktoři webu Onet.pl začátkem června citovali dopis jednoho z polských diplomatů člověku z Trumpova týmu, který tvrdil, že Polsko je zemí nakloněnou Trumpovým idejím a že na prezidenta budou čekat davy aplaudujících lidí. To ovšem není jisté.

Podle listu Gazeta Wyborcza místopředseda dolní komory Joachim Brudziński, odpovědný za organizační strukturu PiS, na čtvrteční schůzce věnované Trumpově návštěvě více než tři stovky zákonodárců strany pověřil pozváním 50 lidí. To má zajistit účast nejméně 15.000 Trumpových polských příznivců.

"Moji milí, srdečně vás zvu na setkání s prezidentem Donaldem Trumpem dne 6.7. ve Varšavě. Cesta autobusem z Bílska-Bělé je bezplatná. Zápis v mé poslanecké kanceláři. Počet míst je omezen," prezentoval již pozvánku na facebooku poslanec Grzegorz Puda zvolený za toto město poblíž české hranice vzdálené pět hodin jízdy od polské metropole.

Trumpova návštěva, kterou Varšava prezentuje jako úspěch polské diplomacie, se koná  v rámci jeho cesty na dvoudenní summit skupiny velkých ekonomik G20. Trump si podle polské prezidentské kanceláře osobně vybral náměstí Krasińských v centru Varšavy, kde pronese očekávaný projev.

Témata:  Polsko Donald Trump Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy