Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijští povstalci propustili nizozemské novináře

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá/Haag - Kolumbijská levicová povstalecká skupina Vojsko národního osvobození (ELN) propustila dva nizozemské novináře, které unesla začátkem tohoto týdne.

Informaci o jejich propuštění potvrdila kancelář kolumbijského ombudsmana i nizozemské ministerstvo zahraničí, informovala dnes agentura AFP. Oba jsou v dobrém zdravotním stavu.

"ELN dva nizozemské novináře předala delegaci ombudsmana ... v departamentu Norte de Santander," uvedla kancelář ombudsmana na svém twitterovém účtu. Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders uvítal "dobrou zprávu" o propuštění žurnalistů.

"Bylo to těžké, ale naši únosci byli velmi milí, chovali se s respektem," řekl podle agentury DPA 62letý novinář Derk Johannes Bolt. Televize KRO-NCRV pro niž žurnalisté pracují, uvedla, že za jejich propuštění nebylo zaplaceno žádné výkupné.

ELN od letoška jedná s vládou o míru. Tyto rozhovory ale zatím nepokročily mimo jiné právě proto, že některé jednotky povstalců pokračují v únosech, prostřednictvím kterých pak financují svoji činnost.

Témata:  Kolumbie novináři únos / rukojmí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy