Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další parlamentní volby v Británii? Corbyn chce nové hlasování

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Londýn - Vůdce britské opozice Jeremy Corbyn se chce pokusit o vypsání nových parlamentních voleb. Dnes ho citoval list Daily Mirror.

Corbynovi labouristé vyšli z voleb, které se konaly 8. června, posíleni, zatímco konzervativci premiérky Theresy Mayové sice vyhráli, ale v parlamentu ztratili většinu. "Pokusím se vynutit předčasné všeobecné volby," řekl Corbyn listu.

Předseda Labouristické strany také řekl, že považuje za "nesmyslné", když se šéfka vlády může udržet u moci, přestože "zřejmě není schopná dohodnout se dva týdny po volbách (na podpoře) s DUP (stranou severoirských unionistů)".

Konzervativní strana ministerské předsedkyně má nyní v 650členné Dolní sněmovně jen 317 poslanců. K získání většiny v této parlamentní komoře proto potřebuje podporu deseti zákonodárců malé konzervativní severoirské strany DUP.

Dosavadní jednání mezi konzervativci a unionisty však zatím k uzavření žádné dohody nevedla. Vláda by tak mohla 29. června neuspět při plánovaném hlasování sněmovny o důvěře.

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy