Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejský prezident pozval sportovce KLDR na zimní olympiádu

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejský prezident by rád viděl severokorejské sportovce na zimní olympiádě, jež se bude příští rok konat v jihokorejském Pchjongčchangu.

Mun Če-in to dnes řekl na zahajovacím ceremoniálu mistrovství světa v taekwondu v jihokorejském městě Mudžu, kde byla přítomna i severokorejská delegace vedená členem Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Čchang Ungem, napsala agentura AP.

"Pokud se severokorejští sportovci zúčastní olympijských her v Pchjongčchangu, jejich přítomnost by podle mého notně přispěla k naplnění olympijských hodnot - hry mají lidstvo sjednocovat a prosazovat světový mír," řekl prezident Mun Če-in. Během svého pobytu v Jižní Koreji se má Severokorejec Čchang sejít s představiteli sousední země a probrat s nimi součinnost při nadcházejících olympijských hrách.

Mun připomněl klíčové momenty sportovní diplomacie mezi Pchjongjangem a Soulem: v roce 1991 obě země spojily své týmy na mistrovství světa mládeže ve stolním tenisu a fotbale, sportovci obou Korejí též společně kráčeli v průvodu na zahajovací i závěrečné ceremonii letních olympijských her v Sydney v roce 2000.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea olympiáda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy