Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael v odplatě zaútočil v syrském pohraničí, zasáhl dva tanky

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás
Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás
Foto: washingtonpost.com

Damašek - Izrael podnikl letecký útok na syrské armádní cíle u jím okupovaných Golanských výšin. Izraelská armáda dnes uvedla, že zasáhla dva tanky.

Izraelská armáda dnes uvedla, že šlo o odplatu za desítku dělostřeleckých granátů, které předtím dopadly na Golanské výšiny z nitra Sýrie. Syrský armádní zdroj citovaný agenturou Reuters tvrdí, že při izraelském náletu zahynulo několik civilistů.

V governorátu Kunajtra, který sousedí s Golanskými výšinami, dnes sváděli ostré boje vzbouřenci včetně islamistických skupin se syrskou armádou. Desítka střel přitom podle Izraele zasáhlo i jeho území. Izrael pak podnikl nálet na pozice, z nichž byly střely údajně odpáleny, a zasáhl dva syrské tanky.

Izraelská armáda původně uváděla, že na izraelské území dopadly "zbloudilé" dělostřelecké granáty, ale později to označil za "nepřijatelné narušení" jeho suverenity.

Nejmenovaný syrský armádní zdroj uvedl, že izraelské rakety zasáhly obytnou budovu a způsobily smrt několika lidí a hmotné škody. Zdroj se nezmínil o syrských střelách, které dopadly na izraelské území. Izraelský úder měl podle něj podpořit džihádistické vzbouřence.

Témata:  Izrael Izraelská armáda Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy