reklama

Nejvíce se ale v domácnosti - a zadarmo - nadřou ti nejchudší. K takovým poznatkům podle ruského hospodářského listu Vedomosti dospěl tým ruských ekonomů a sociologů, opírající se o podrobný průzkum u 9500 účastníků. Patrně šlo v Rusku o první zkoumání svého druhu.

"To, co se dříve považovalo za bezplatnou práci v rámci rodiny, se velice brzy může stát tržní službou, poskytovanou třetími osobami. V tomto smyslu může dokonce ovlivnit tempo růstu sektoru služeb a dynamiku hrubého domácího produktu," poznamenal deník o pozadí výzkumu moskevských ekonomů a sociologů.

V průměru Rusky odhadují, že se domácnosti věnují pět hodin denně, zatímco muži něco více než tři hodiny. Z podrobnějšího zkoumání ale vyplývá, že množství času vynakládané na domácí práce silně závisí na životní etapě dané rodiny. U bezdětných párů ženy věnují domácnosti 3,2 hodiny a muži 2,4 hodiny. U párů s dětmi mladšími pěti let ukazatel stoupá na 5,1 hodiny u žen a 2,5 hodiny u mužů. Nejvíce se ale domácím pracím věnují postarší manželé - 5,2 hodiny penzistky, čtyři hodiny penzisté.

Ti z nejbohatších vrstev tvrdili, že se domácnosti věnují v průměru tři hodiny (muži 2,4 hodiny, ženy 3,3 hodiny). Naopak nejchudší uváděli téměř dvojnásobná čísla: muži 4,2 hodiny denně, ženy 6,1 hodiny.

Nejzajímavějším poznatkem podle ekonomů bylo, že ženy ze všech sociálních vrstev odhadovaly domácí "pracovní dobu" svých protějšků mnohem níže než sami muži.

Největší rozdíl se ukázal u párů s velkými dětmi, kde muži si nárokovali 3,6 hodiny plnění domácích povinností denně, zatímco podle žen odpracovali nejvýše 2,4 hodiny. U seniorů se tento rozdíl smrskl na pouhých 18 minut.

Naopak muži v průměru odhadovali, že ženy tráví péčí o domácnost více času, než uváděly samy ženy - opět s výjimkou manželství seniorů.

Pokud jde o rozdělení úloh v domácnosti, čtyři pětiny Rusů jsou plně spokojeny. U Rusek to není ani polovička, 44 procent. Pokud jsou však domácí úlohy rozděleny rovnoměrně, množství spokojených žen roste na 69 procent, u mužů dokonce na 83 procent.

"Fakticky to prozrazuje nestabilitu sociálních norem a vysokou pravděpodobnost jejich úprav, jakož i velmi vysoký potenciál budoucí monetarizace domácí práce v Rusku, jak se to už odehrálo v USA a v Evropě," poznamenaly Vedomosti.