Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara nechce rušit tureckou základnu v Kataru

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes podpořil odmítavou reakci Kataru na požadavek arabských zemí, které žádají zrušení turecké vojenské základny na katarském území.

Katar dostal ve čtvrtek od Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Egypta a Bahrajnu desetidenní ultimátum pro přijetí 13 požadavků.

Čtveřice arabských zemí, která Dauhá obviňuje z podpory terorismus, mimo jiné chce, aby Katar uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil styky s některými islamistickými skupinami a Íránem a ukončil vojenskou spolupráce s Tureckem.

"Žádat od Turecka, aby stáhlo své jednotky (z Kataru) je projevem neúcty vůči Turecku," řekl podle Reuters turecký prezident. Erdogan zároveň prohlásil, že Ankara nabídla zřízení vojenské základny také Saúdské Arábii, která ale neodpověděla.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Katar

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy