Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kolumbii se potopila loď s asi 170 lidmi. Devět lidí zemřelo, další se pohřešují

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Na jezeře Guatapé v severozápadní Kolumbii se v neděli potopila výletní loď. Na palubě bylo zhruba 170 lidí, nejméně devět jich zahynulo. Záchranáři pátrají po 28 pohřešovaných. Příčina neštěstí se vyšetřuje, podle svědků i fotografií bylo plavidlo zřejmě přetížené.

"Máme oficiálně devět mrtvých, 99 lidí jsme vytáhli z vody záhy po potopení lodi a dalších čtyřicet se zachránilo vlastními silami. Evidujeme ale 28 lidí, které jejich příbuzní pohřešují," uvedla Margarita Moncadová z oddělení pro nouzové situace departamentu Anioquia. Podle prezidenta Juana Manuela Santose, který dorazil na místo neštěstí, je obětí zatím šest.

Na videu, které koluje na sociálních sítích, je vidět, jak se čtyřpatřová výletní loď Almirante potápí a kolem ní se sjíždějí malé loďky pasažérům na pomoc. Na záběrech je rovněž vidět, že pasažéři nemají záchranné vesty. Podle několika účastníků osudné plavby, které citoval kolumbijský tisk, nedostali pasažéři před cestou žádné instrukce, co mají v případě nouze dělat.

"Řekli nám, ať se přesuneme na jednu stranu, pak zas na druhou a nakonec dopředu, potom se loď začala potápět," popsala situaci jedna ze zachráněných Nora Pérezová. Dodala, že loď se potopila krátce poté, co opustila molo. Uvedla také, že kapitán opustil loď jako jeden z prvních.

"Moje děti plakali a já jsme křičela: zachraňte mé dětí, zachraňte mé děti," vypověděla jedna z turistek, která měla štěstí, že seděla až na horní palubě. Nejvíce lidí ale bylo v prvním patře lodi.

Témata:  Kolumbie lodní nehody lodní doprava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy