Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O novém prezidentovi Mongolska se rozhodne až ve druhém kole

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ulánbátar - 9. července se bude v Mongolsku konat druhé kolo prezidentských voleb. Postoupili do něj zástupce opozice Chaltmágín Battulga a člen vládnoucí Mongolské lidové strany Mijégombyn Enchbold.

Vládní kandidát a expremiér Enchbold získal 30,3 procenta hlasů, zatímco opoziční uchazeč Battulga obdržel 38,1 procenta hlasů. "Nikdy neprohrávám. Musím zvítězit. Ve svém životě jsem vždy vyhrával," řekl vítěz prvního kola Battulga.

Třetí kandidát, levicový nacionalista Sajnchú Ganbátar, který podle pondělních informací skončil na druhém místě, se nakonec do druhého kola neprobojoval. Enchbold jej porazil o necelé dva tisíce hlasů.

V druhém kole se o budoucí hlavě Mongolska bude rozhodovat poprvé v dějinách země. První kolo voleb se neslo ve znamení hospodářské krize i korupčních skandálů všech tří kandidátů. Volební účast byla mírně nad 68 procenty.

Témata:  Mongolsko volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy