Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyzval indického premiéra Módího k většímu uvolnění obchodních bariér

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump se v ponděli v Bílém domě sešel s indickým premiérem Naréndrou Módím. Vyzval ho, aby udělal víc pro odbourávání indických obchodních bariér.

Oba lídři se k sobě na schůzce chovali vřele a indický premiér podle Reuters až přehnaně chválil Trumpovy úspěchy. "Hluboce oceňuji vaši nesmírnou oddanost k našim vzájemným vztahům," řekl indický premiér.

Trump byl rovněž velmi vstřícný, dal ale najevo, že v obchodě mezi oběma zeměmi by si přál větší vyváženost a snížení amerického deficitu. "Je důležité, aby se odstranily bariéry, které brání exportu amerického zboží na vaše trhy, a abychom snížili obchodní deficit s vaší zemí," řekl. Americký schodek v obchodu s Indií loni dosáhl asi 31 miliard dolarů (727 miliard Kč).

Trump se pochvalně zmínil o nedávné zakázce indických aerolinií na 100 nových letadel od americké společnosti Boeing. Poukázal rovněž na vývoz amerického zemního plynu do Indie v rámci dlouhodobého kontraktu, o němž se právě jedná.

Obě strany v současnosti také sjednávají kontrakty na nákup vojenské techniky. Ministerstvo zahraničí USA schválilo návrh dodávek vojenských dopravních letounů Boeing C-17 do Indie v hodnotě 366 milionů USD. Spojené státy rovněž nabídly Dillí námořní verzi bezpilotního letounu Predator, což by byl kontrakt za více než dvě miliardy dolarů.

Témata:  Donald Trump Naréndra Módí USA Indie zahraniční obchod

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy