Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský voják obviněn ze zabití Palestince. Veřejnost se zlobí

Izraelská armáda se chystá k útoku
Izraelská armáda se chystá k útoku
Foto: jpost.com

Jaffa - Izraelský voják Elor Azaria dnes stanul před vojenským soudem. Dle obžaloby vystřelil na raněného Palestince Šarífa z blízkosti a zabil ho. Případ rozdělil izraelskou veřejnost.

Soudce odmítl žádost obhajoby o propuštění vojáka u příležitosti Dne nezávislosti a další stání určil na 23. května.

Azaria čelí obžalobě za zabití Palestince Abdal Fattáha Šarífa, který 24. března ještě s komplicem v Hebronu nožem napadl izraelské vojáky. Oba byli zastřeleni, Šaríf původně jen postřelen. Jak vyplývá ze záběrů pořízených na místě, Azaria vystřelil na ležícího Šarífa z blízkosti, trefil ho do hlavy.

Armáda vyhodnotila Azariovo jednání jako nepřiměřené, protože Palestinec už nikoho neohrožoval. Obhajoba zatím neobhájila tvrzení, že se zraněný na zemi hýbal a že měl v dosahu nůž.

Obhájce dnes řekl, že se s jeho klientem zachází mimořádně přísně, protože v minulosti se takové případy prověřovaly jako přestupky, a ne jako trestný čin. Žalobce však tvrdil, že předchozí incidenty nejsou srovnatelné, jelikož proti Azariovi existuje množství důkazů, především video.

Deník Haarec napsal, že je to poprvé od roku 2004, co je izraelský voják v aktivní službě obžalován ze zabití. V roce 2004 byl Tajsir Hajb obviněn ze zabití britského levicového aktivisty Toma Hurndalla. Vojenský soud Hajba posla do vězení na osm let. Hurndall byl v roce 2003 postřelen při demonstraci v Rafáhu, když se snažil vyvést z palby palestinské děti, ale po devíti měsících svým zraněním podlehl.

Témata:  Izraelská armáda Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy