Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimské školky by měly být uzavřeny, nepotřebujeme je, zní z Rakouska

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň – Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz by rád ve své zemi zrušil muslimské školky. Podle něj by to pomohlo v integraci přistěhovalců v Rakousku. Uvedl to pro list Kurier.

Kurz uvedl, že by chtěl zrušit muslimské školky, ve kterých mají děti jen malou nebo vůbec žádnou znalost němčiny. Podle něj je to účinný způsob, jak zajistit integraci přistěhovalců. Právě znalost německéhojazyka se musí podle ministra zahraničí stát vstupní branou do rakouské společnosti. 

„Samozřejmě, že je nepotřebujeme. Neměly by tu existovat žádné islámské školky,“ řekl Kurz na dotaz, zda by souhlasil, aby byla podobná zařízení úplně zrušena. Děti imigrantů a další, „které mají malou nebo žádnou znalost němčiny“, by podle něj měly povinně navštěvovat mateřskou školu o rok déle než rakouské děti.

Pro pracovníky, kteří pečují o děti, by navíc měla být zavedena „kvalitativní kritéria“, která by zlepšila úroveň jazykových znalostí. V důsledku toho by mnoho arabských nebo čečenských školek nesplňovalo požadavky na státní příspěvky, takže by neměly jinou možnost než zavřít, řekl Kurz. „To je nejjednodušší způsob, jak to z hlediska zákona udělat,“ myslí si.

Vláda podle něj dělá hodně pro to, aby zvýšila integrační snahy. Uvedl také, že úspěch závisí na „počtu těch, kteří by měli být integrováni“.

Kontroverze ohledně muslimských školek nedávno rozdmýchala studie rakousko-tureckého profesora Ednana Aslana. Podle něj více než 10.000 dětí ve věku od dvou do šesti let navštěvuje asi 150 muslimských předškolních zařízeních ve Vídni, která vyučují Korán a která připravují cestu pro „paralelní společnosti“.

„Rodiče posílají své děti do zařízení, které zajistí, že budou v muslimském prostředí a že se naučí pár súr (kapitol z Koránu),“ řekl agentuře AFP Aslan, který zkoumá islámské vzdělávání na Vídeňské univerzitě. Tito rodiče jsou si podle něj vědomi, že své děti drží mimo multikulturní společnost. Každá čtvrtá školka je navíc podle jeho odhadů sponzorována nebo podporována ultrakonzervativními salafisty.

Témata:  muslimové školky Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy